Arta Snipe
  • Sākumlapa
  • Publikācijas
  • foto

Kā Arta ēst gatavo

9/1/2020

0 Comments

 
Kamēr Dievi ķiķina par maniem plāniem un man atliek vērot, kurp straume mani nes, lai spētu prātīgi izairēt labākajā virzienā, parunāsim par ko ikdienišķāku. Par ēšanu.

Ēšana ir svarīga. Bez tās mēs nefunkcionējam. Dažkārt ir svarīgi paēst garšīgi. Parasti svarīgi ir paēst labi un sātīgi. Un tad vēl jautājums, kur, kā un par cik.
​Iepriekšējā nedēļas nogalē man piemetās traka kāre pēc Brigitas dārzeņu sautējuma. Vai dārzeņu sautējuma vispār. 4 mēneši steiku ēšanas bija izdarījuši savu: steikus (nedz porterhouse, nedz ribeye, nedz tenderloin, pat ne filet minion, arī ne flankus vai broilus) negribējās. Izmēģinot dažādu veidu ilgcepamos gabalus, sākumā tie ļoti garšoja, bet tad tie apnika vēl ātrāk nekā steiki. Un šajā brīdī starp vistiņām un tītariem sagribējās dārzeņus.

​Jau gatavojot pirmo dārzeņu sautējuma porciju (kopumā es tos nedēļas laikā sagatavoju 3 reizes, katru reizi sanāca mazliet citādāk, gan dēļ dažādā dārzeņu sastāva, gan garšvielām), es sapratu, kāpēc veģetārie ēdieni restorānos maksā tikpat dārgi kā gaļas ēdieni (ok, atskaitot īpaši smalkus steikus). 
Picture
Kad gatavoju gaļu, parasti to vai nu tvaicēju vai grilēju. Ja tvaicēju,  tad ieliku katlā un pēc 20-30-40 minūtēm, ko esmu pavadījusi, piemēram, rakstot blogu, to izņemu un apēdu. Ja grilēju, tad ielieku, pēc 5-10 min apgriežu un vēl pēc 5-10 minūtēm to ēdu.

Kad gatavoju sautējumus, virtuvē pie plīts un dēlīša pavadīju stundu. Griezu, pamazām liku pannā, pa laikam apmaisīju. Nekādas grāmatas vai blogi pa to laiku, aizmirstiet.
​
Ja padomā, cik šis darbs izmaksā restorānā, jābrīnās, ka cena veģetārajiem ēdieniem nav vēl augstāka! Bet arī mājās taču gribas to stundu atpūsties, nevis tikai šmorēt. Bet tā jau tikai darbaspēka komponente. Vēl taču ir jānopērk arī izejvielas!
No otras puses, gaļas stends regulāri lepojas ar atlaidēm. Vistu stilbiņus dažkārt var dabūt par par dolāru mārciņā (reti gan), maltajai gaļai šodien cena bija 3usd/mārciņā. Bet arī ikdienā liellopu cenas sākas no 3.99/lbs. Steiki ir vēl cits stāsts: uz atlaidēm var dabūt lieliskus griezumus par 4.99-5.99/lbs (Tikko manos iepirkumos iegūla ribeye, no 13.99 uz 5.99/lbs).
​
Tikmēr tomāts arī maksa tos pašus 3.99 (viens paliels tomāts – gandrīz 2 dolāri), kabacis 1.99 (t.i. viens mazs kabacis  - Ap 1 usd). Ne sīpols, ne puķu kāposts, nedz paprika- nekas nebūs lētāks par 2usd/lbs. Īsuma: sastāvdaļas sautējumam uz 1 ēdāju man izmaksā vismaz tikpat cik ienest cepeškrāsni veselu lielu vistu (8-10usd). 
Man laikam patīk mans gaļēdāja dzīvesveids.
0 Comments



Leave a Reply.

    Ievadam

    Ja man kāds pirms diviem gadiem būtu teicis, ka pēc diviem gadiem es ne vien būšu iesniegusi disertācijas melnrakstu saplosīšanai katedrā, bet arī ieguvusi prestižo Fulbraita stipendiju un veselu semestri pavadīšu ASV - es neticētu. Tas liktos kas līdzīgs zinātniskajai fantastikai vai sapnim. Tomēr vilinošam sapnim.

    Eleonora Rūzvelta esot teikusi: "What could we accomplish if we knew we could not fail." Laikam jau svarīgi, lai sapņiem tikai "sky's the limit". Sakrustojot šīs banālās frāzes ar tikpat banālu pusmūža krīzi, ir sanācis tāds piedzīvojums, par kuru man joprojām lāgiem mazliet kājas trīc.

    2018. gada nogalē pieteikusies, 2019. gada maijā uzzināju, ka esmu izraudzīta kā viena no Fulbraita stipendiātēm. Vasara pagāja gatavojoties un gaidot - vīzas un izlidošanas datumus uzzināju tikai nedēļu pirms paredzamā izlidošanas datuma. Stresiņi un darbu daudzums darīja savu, izlidošanu nācās atlikt, jo nogāzos ar 39+ temperatūru. Tomēr tās 5 dienas guļot gultā un atpūšoties, veseļojoties un atpūšoties, man bija  iespēja emocionāli noslēgt vienu posmu un sagatavoties nākamajam. Tai skaitā, domās pārvērsties no advokātes par akadēmiķi.

    ​Lai man nebūtu jāstāsta katram, kas pavaicā un jāatkārto, jau pateiktais, rakstu visiem. Kā savulaik Liene rakstīja: vēstules no ASV.

    Archives

    March 2020
    February 2020
    January 2020
    December 2019
    November 2019
    October 2019
    September 2019
    August 2019

    Categories

    All

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.